contact

Rudolf Brunsveld

Dinxperlosestraatweg 110

7122JR Aalten

Tel.  0543-466204


Email: info@brunsveld-ijzerlo.nl

In 1856 werd door Harmen Jan Huisstede een stuk grond gekocht van Wessel Veerbeek. Huisstede bouwde op dit stuk grond een molen van het type grondzeiler. De wieken gingen dus vlak langs de grond en ongelukken zouden dan ook niet uitblijven.

View the embedded image gallery online at:
https://www.brunsveld-ijzerlo.nl/historie#sigProId8e4f9ead26
 
Een van de eerste molenaars op de achtkantige molen was Hendrik Jan te Kotte, na zijn dood werd de molen in 1887 verkocht aan Jan Teube Westerveld.
Kort daarna raakte de molen in ongebruik. Op 8 september 1891 werd de molen gekocht door Antoon Brunsveld. Brunsveld kwam van de kruisberg bij Doetinchem en had het molenaarsvak geleerd bij de Benninkmolen in IJzevoorde en op de molen in Doetinchem. Later werkte hij ook nog bij de Kempermolen in Breedenbroek. Deze molens bestaan nu allemaal nog.

Eerst bleef hij als een echte forens wonen in Doetinchem. De weg naar IJzerlo werd lopens op de klompen afgelegd, maar op de zondag moest hij terug zijn in Doetinchem, om daar zijn kerkbezoek af te leggen.

In 1893 trouwde hij met Gesina Johanna Pennings van Thijs en toen gingen ze bij de molen wonen. Zijn schoonvader had daar een woning voor hen laten neerzetten. Antoon begon nu ook brood te bakken en in de molen werden ook rookwaren en andere dingen verkocht. Hier werd de grondslag gelegd voor de huidige buurtsuper Brunsveld, een van de laatste buurtwinkels in de hele Achterhoek.

In oktober 1924 is de molen onttakeld. Het bedrijf Brunsveld & Zonen werd verder door stoom aangedreven. De sloopvergunning werd in 1965 afgegeven, maar pas in 1979 werd het restant van de molen gesloopt.

View the embedded image gallery online at:
https://www.brunsveld-ijzerlo.nl/historie#sigProId2acb2fcfdd


© 2010-2016 Brunsveld Buurtsuper